21 lutego 2020

Kuchnia bałkańska – czyli czego warto spróbować na wakacjach w Chorwacji, Grecji czy Bułgarii

Półwysep Bałkański od zawsze był miejscem, gdzie mieszały się różne kultury. Ludność różnego pochodzenia i wyznania mieszkała obok siebie, czego wynik miał odzwierciedlenie w architekturze, obyczajach i tradycji. Również widać to w kuchni bałkańskiej, która stała się swego rodzaju miksem różnych wpływów. Potrawy pochodzące właśnie z tego regionu są zdecydowanie zróżnicowane, ale poszczególne składniki używane do ich przygotowania są powtarzalne.

Mapa Półwyspu Bałkańskiego



Kuchnia bałkańska to specyficzny miks wpływów środkowoeuropejskich, orientalnych oraz śródziemnomorskich. Potrawy chorwackie, czarnogórskie, greckie czy albańskie łączą poszczególne składniki. Dania bałkańskie są w głównej mierze oparte na mięsie, serach, pomidorach, papryce i cebuli. Nie brakuje także owoców morza, do których dostęp ma większość krajów Półwyspu Bałkańskiego.

Kuchnia bałkańska opiera się na smacznych, aromatycznych potrawach, w większości przygotowywanych na bieżąco z lokalnych produktów. Mieszkańcy tych regionów chętnie dzielą się owocami kulinariów z turystami. Mnogość lokali serwujących tradycyjne dania, na pewno pomaga zapoznać się z tą kuchnią. Dlatego podczas swoich wojaży po Bałkanach, warto spróbować lokalnych potraw.

Czego warto spróbować na wakacjach na Bałkanach?

Podczas podróży po Bałkanach najczęstszym posiłkiem są mięsne potrawy. Nie znaczy to, że wegetarianin nie ma tu czego szukać. Jednak większość pozycji w menu może zawierać mięso. W tym regionie Europy najchętniej jada się grillowaną wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę oraz drób. Najczęściej pod postacią siekanego mięsa, uformowanego w kotlet lub kiełbaskę i ugrillowanego. Najpopularniejszymi daniami tego typu na Bałkanach jest cevapi/cevapcici czy pljeskavica.

Cevapcici-jeden z przysmaków kuchni bałkańskiej, który warto spróbować
Cevapcici-jeden z przysmaków kuchni bałkańskiej, który warto spróbować

Jeśli chodzi o warzywa to na Bałkanach jada się dużo papryki i pomidorów. Jednak w knajpach do posiłków nie są one podawane w nadmiernych ilościach. Zazwyczaj to liść sałaty czy klika plasterków pomidora, albo po prostu pokrojona kapusta. Często można tez spotkać formę nadziewanych warzyw: cukinii, papryki czy bakłażana. Nadzienie to jest zazwyczaj mięsne, ale zdarzają się także warzywa nadziewane ryżem, serem czy innymi warzywami. Natomiast z sałatek najczęściej spotykana jest sałata szopska, czyli wariacja na temat greckiej sałatki. Różnica jest właściwie w rodzaju sera do nich podawanych.

Sos z warzyw to osobna kategoria, najczęściej przyrządzanych na bazie pieczonej papryki i innych warzyw. Najbardziej znanym jest ajvar, potem lutenica i pindjur. Wszystkie są dodatkiem do głównych potraw. Warto tez spróbować bałkańskiego kajmaku jest to słona pasta, wyprodukowana z mleka i śmietany. Nie ma nic wspólnego z nasza słodka masą.

Baklava - najczęściej spotykany deser na Bałkanach
Baklava – najczęściej spotykany deser na Bałkanach

Jeśli chodzi o wegetarian, to wybór tutejszych potraw nikogo nie powali. Właściwie w głównej mierze będzie to danie oparte na gotowanej białej fasoli, zazwyczaj z dodatkiem cebuli i innych przypraw. Innym wyjściem z sytuacji może być jedzenie nadziewanego ciasto filo. W piekarniach nie brakuje nadziewanych burków, wypełnionych serem czy szpinakiem. Można dostać również ich słodkie wersje, nadziewane owocami czy orzechami (baklava).

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *